Rozprašovací sušárna Anhydro –
cvičení EXPZpracoval : Ing. Pavel Hoffman, CSc
ČVUT Praha, strojní fakulta
Ústav procesní a zpracovatelské techniky
Datum: listopad 2000
1. Popis laboratorní sušárny
Rozprašovací kotouč je umístěn v horní části tělesa sušárny. Sušená látka je z nerez
ové nádržky sušeného roztoku přiváděna do rozprašovacího kotouče čerpadlem s variátorem (Mono pumpa). Sušící vzduch je ohříván třemi bateriemi elektrických topných těles z okolní teploty tA0 na hodnotu tA1. Proudění vzduchu zajišťuje ventilátor. Vzduch před sušárnou je filtrován. Usušený produkt je oddělen v cyklónovém odlučovači a odveden do nerezové nádoby. Sušárna je opatřena snímačem tlaku, který při ztrátě podtlaku v sušící komoře zajistí automatické vypnutí topných těles. Na výstupu ze sušárny (před cyklónovým odlučovačem) je měřena teplota sušícího vzduchu za sušárnou (tA2).Schéma rozprašovací sušárny je uvedeno na obr.1. Objem sušící komory rozprašovací sušárny je 1,688 m3, průměr rozprašovacího kotouče je 100 mm. Množství sušícího vzduchu nelze regulovat, rovněž nelze regulovat způsob jeho proudění v sušící komoře. Teplotu vystupujícího vzduchu lze regulovat pouze teplotou vstupujícího vzduchu a nástřikem sušeného roztoku. Teplotu vstupujícího sušícího vzduchu lze regulovat počtem zapnutých topných těles a ručním zapínáním (vypínáním) jednoho tělesa.
2. Postup při spouštění sušárny
Obr.1: Schéma laboratorní rozprašovací sušárny Anhydro
3. Postup měření
4. Postup při vypnutí sušárny
5.
Naměřené hodnotyč.m. číslo měření (1 až 6)
tA0 (°C) teplota vzduchu v hale
tA1 (°C) teplota vzduchu na vstupu do sušárny
tA2 (°C) teplota vzduchu na výstupu ze sušárny (teploměr sušárny + Therm)
j A0 (%) relativní vlhkost vzduchu v hale
j A2 (%) relativní vlhkost vzduchu na výstupu ze sušárny
VV1 (l) objem vstupující sušené vody (5 l v nádržce)
tV1 (°C) teplota vstupující vody
VV2 (l) objem vystupující neusušené vody (v konvi pod cyklonem)
tV2 (°C) teplota vystupující neusušené vody
t (s) doba měření při nastavených parametrech
n (1/min.) nastavené otáčky rozprašovacího kotouče
V (l/min.) nastavený výkon zubového čerpadla
m (-) počet zapnutých topných těles
I (A) intenzita proudu pro pohon rozprašovacího kotouče
d (m) průměr výstupního potrubí (pouze při měření anemometrem)
wA2 (m/s) rychlost vzduchu ve výstupním potrubí (pouze při měření anemometrem)
Pozn.: ev. poznámka k průběhu měření
Objem sušárny
VSK = 1,688 m3 objem sušící komory
6. Vyhodnocení výsledků měření
Hmotnost vody vstupující do sušárny MV1 = VV1 * r V1 / t (kg/s)
Hmotnost vody vystupující ze sušárny MV2 = VV2 * r V2 / t (kg/s)
Množství odpařené vody
MOV = MV1 – MV2 (kg/s)Měrná odpařivost
O = MOV * 3600 / VSK (kg o.v./m3h)Tepelná účinnost sušárny
h T = (tA1 – tA2) / (tA1 – tA0) (%)Odpařovací
účinnost sušárny h O = (tA1 – tA2) / (tA1 – tAMT2) (%)Množství sušícího vzduchu
(z tepelné bilance) MA = MOV / (x2 – x1) (kg/s)Teplo potřebné na ohřev sušícího vzduchu
QA = MA * (hA1 – hA0) (kW)Měrná spotřeba vzduchu
mA = 1 / (x2 – x1) (kg s.v./kg o.v.)Kontrola určení množství vzduchu
(z rychlostního profilu)MA2 = p * d2 / 4 * wA2 * r A2 (kg/s)
Pozn.: Hustoty vody a vzduchu jsou odečteny z tabulek, entalpie a měrné vlhkosti vzduchu a
teplota mokrého teploměru z Mollierova h – x diagramu vlhkého vzduchu.
Hodnoty h T, h O a O vyneste do grafu v závislosti na tA1. Zakreslete do Mollierova diagramu průběhy sušení (viz obr. 2).
7. Návrh sušárny
Zadané hodnoty:
Množství sušené kapaliny
M1 (kg/h) = 500 1000 1500 800Koncentrace sušené kapaliny (sušina) S1 (%) = 50 45 50 48
Požadovaná vlhkost prášku
w2 (%) = 5 10 3 7Teplota okolního vzduchu tA0 (°C) = 20 25 30 23
Měrná vlhkost
okolního vzduchu x0 = x1 (kg/kg s.v.) = 0,01 0,01 0,01 0,01Teplota sušícího vzduchu vstupní tA1 (°C) = 220 250 200 175
Teplota sušícího vzduchu výstupní tA2 (°C) = 90 95 90 92
Obr. 2: Průběh sušení v h - x diagramu (Mollierův) a označení stavů vzduchu.
Určit:
Množství sušícího vzduchu
MA (kg/s) = ?Teoretickou spotřebu tepla pro ohřev sušícího
vzduchu QA (kW) = ?Rozměry sušárny
D = H (m) = ?Při návrhu využijte výsledků experimentů.
Postup výpočtu:
Celková hmotnostní bilance
M1 = M2 + MOV
Hmotnostní bilance sušiny
S2 = 100 – w2 (%) M1 * S1 = M2 * S2
M2 = M1 * S1 / S2 (kg/s)
Množství odpařené (odsušené) vody
MOV = M1 – M2 (kg o.v./h)
Množství sušícího vzduchu
MA = MOV / (3600*(x2 – x1)) (kg/s)
Spotřeba tepla na ohřev sušícího vzduchu
QA = MA * (hA1 - hA0) (kW)
Pozn.: Hodnoty x2, hA0 a hA1 odečteme z h – s diagramu. Předpokládáme ideální izoentalpický
průběh sušení.
Ze získaného grafu závislosti měrné odpařivosti na teplotě vstupujícího vzduchu určíme pro zadanou teplotu tA1 odpovídající měrnou odpařivost Oodp = ?
Objem navrhované sušárny
VS = MOV / Oodp (m3)
Pro sušárnu uvažujeme že D = H a vrcholový úh
el spodní kuželové části je 60 °.
Průměr
navrhované sušárny