Výrobní linky potravinářské – otázky ke zkoušce
- Rozdělení potravin podle údržnosti
- Hlavní příčiny zkázy potravin nebo jejich ztrát
- Způsoby prodloužení údržnosti potravin
- Základní pojmy výrobní linky
- Bilanční schéma linky vč. vazeb s okolím a regulací
- Podle jakých kritérií dělíme výrobní linky
- Druhy zásob ve výrobní lince
- Postup při návrhu a stavbě nové VL
- Procesní energetika a varianty vztahu technologie – energetika
- Způsoby snižování měrné energetické náročnosti provozu (VL)
- Blokové schéma cukrovaru + terminologie
- Příjem a ukládka řepy
- Čištění a praní řepy a výroba řízků
- Těžení šťávy a zpracování řízků
- Vápenka a hašenka
- Epurace (čištění šťávy)
- Odpařovací stanice
- Varna – dvouproduktové schéma
- Tepelně – energetická centrála cukrovaru
- Cukerní hospodářství
- Vodní hospodářství cukrovaru
- Kondenzační stanice cukrovaru
- Blokové schéma mlékárny
- Příjem čerstvého mléka
- Ošetření čerstvého mléka
- Výroba sušeného mléka
- Výroba másla
- Výroba jogurtu a zakysaných výrobků
- Výroba mražených krémů
- Výroba tvarohu a sýrů (měkkých
a tvrdých)
- Schéma výroby sladu
- Příjem ječmene ve sladovně
- Máčení ječmene
- Klíčení ječmene
- Sladovací buben
- Sladovací skříň
- Posuvná hromada
- Hvozdění sladu
- Konečná úprava sladu
- Statická kruhová sladovna
- Schéma výroby piva
- Příjem, čištění a uskladnění suro
vin
- Příprava sladu
- Varna – výrobní postup
- Varna – popis jednotlivých nádob
- Chlazení a filtrace mladiny
- Spilka, CK tanky
- Ležácký sklep vč. filtrace piva
- Kvasniční hospodářství
- Lahvárenská linka, KEG sudy
- Linka na výrobu mouky
- Obilní zrno – popis, složení
- Čištění zrna
- Příprava zrna před mletím
- Mletí obilí
- Třídění a čištění krupice a mouky
- Linky pekařského průmyslu
- Popis linky na výrobu chleba
- Výroba kvasu
- Procesy, ke kterým dochází při pečení chleba
- Procesy, ke kterým dochází v upečeném chlebu
- Popis linky na výrobu rohlíků
- Pekařské pece – rozdělení, příklady, popis
- Výrobní linky masného průmyslu
- Příjem jatečných zvířat, ustájení a vykrvení
- Vnější opracování jatečných zvířat
- Vnitřní opracování jatečných zvířat
- Zrání masa
- Tepelné opracování masa a masných výrobků
- Popis linky na výrobu uzenin
- Komorová udírna
- Popis linky na porážku drůbeže
- Linky na průmyslovou konzervaci ovoce a zeleniny
(typy, účel, průmyslové konzervační způsoby)
- Popis výroby zmrazeného ovoce
- Popis výroby sterilizovaného hrášku
- Popis výroby ovocného protlaku (aseptické plnění)
- Příklad výroby kompotů
- Příklad výroby jamů
- Linky a cíle mrazírenského průmyslu
- Typy zmrazovacích zařízení
- Popis zmrazovací komory (tunelu)
- Popis kontaktního zmrazovače
- Popis fluidního zmrazovače
- Popis linky na výrobu škrobu z brambor
- Popis linky na výrobu surového škrobu z kukuřice
- Chemické složení škrobu a stavba molekuly, sacharidy
- Suroviny ze kterých se vyrábí škrob, kvalita, ceny, problémy
- Popis linky na rafinaci škrobového mléka z kukuřice
- Hydrolýza škrobu a její produkty
- Modifikované škroby, výroba a příklady využití
- Výrobní linky lihovarnického průmyslu
- Základní pojmy v lihovarnickém průmyslu
- Teorie zcukřování škrobu a alkoholového kvašení (fermentace)
- Suroviny pro přípravu zápar a její příprava
- Teorie destilace zápar
- Popis výroby lihu z brambor
- Popis výroby lihu z melasy
- Popis výroby pekařského (krmného) droždí z melasy
- Tuky a zdroje tuků pro tukový průmysl
- Popis linky na výrobu surového oleje z olejnatých semen
- Popis linky na výrobu stolního oleje (ze surového oleje)
- Popis linky na výrobu ztuženého oleje (margarinu) ze surového oleje
- Lisování a extrakce oleje ze semen, typy extraktorů
- Čištění a skladování semen pro výrobu olejů a tuků
- Temperace a sušení olejnatých semen – účel, popis
Průběh zkoušky:
1. otázka: VL obecně = otázky 1 až 10
2. otázka: hlavní výrobní linky = tučné nebo podtržené otázky
3. otázka: části VL – první část přednášek (otázek)
4. otázka: části VL – druhá část přednášek (otázek)
V roce 2002 se nezkouší :
Masný průmysl – otázky 64 – 7
2
Konzervárny - otázky 73 – 78
Mrazírny - otázky 79 – 83