Výrobní linky potravinářské – otázky ke zkoušce

 

  1. Rozdělení potravin podle údržnosti
  2. Hlavní příčiny zkázy potravin nebo jejich ztrát
  3. Způsoby prodloužení údržnosti potravin
  4. Základní pojmy výrobní linky
  5. Bilanční schéma linky vč. vazeb s okolím a regulací
  6. Podle jakých kritérií dělíme výrobní linky
  7. Druhy zásob ve výrobní lince
  8. Postup při návrhu a stavbě nové VL
  9. Procesní energetika a varianty vztahu technologie – energetika
  10. Způsoby snižování měrné energetické náročnosti provozu (VL)
  11. Blokové schéma cukrovaru + terminologie
  12. Příjem a ukládka řepy
  13. Čištění a praní řepy a výroba řízků
  14. Těžení šťávy a zpracování řízků
  15. Vápenka a hašenka
  16. Epurace (čištění šťávy)
  17. Odpařovací stanice
  18. Varna – dvouproduktové schéma
  19. Tepelně – energetická centrála cukrovaru
  20. Cukerní hospodářství
  21. Vodní hospodářství cukrovaru
  22. Kondenzační stanice cukrovaru
  23. Blokové schéma mlékárny
  24. Příjem čerstvého mléka
  25. Ošetření čerstvého mléka
  26. Výroba sušeného mléka
  27. Výroba másla
  28. Výroba jogurtu a zakysaných výrobků
  29. Výroba mražených krémů
  30. Výroba tvarohu a sýrů (měkkých a tvrdých)
  31. Schéma výroby sladu
  32. Příjem ječmene ve sladovně
  33. Máčení ječmene
  34. Klíčení ječmene
  35. Sladovací buben
  36. Sladovací skříň
  37. Posuvná hromada
  38. Hvozdění sladu
  39. Konečná úprava sladu
  40. Statická kruhová sladovna
  41.  

     

     

  42. Schéma výroby piva
  43. Příjem, čištění a uskladnění surovin
  44. Příprava sladu
  45. Varna – výrobní postup
  46. Varna – popis jednotlivých nádob
  47. Chlazení a filtrace mladiny
  48. Spilka, CK tanky
  49. Ležácký sklep vč. filtrace piva
  50. Kvasniční hospodářství
  51. Lahvárenská linka, KEG sudy
  52. Linka na výrobu mouky
  53. Obilní zrno – popis, složení
  54. Čištění zrna
  55. Příprava zrna před mletím
  56. Mletí obilí
  57. Třídění a čištění krupice a mouky
  58. Linky pekařského průmyslu
  59. Popis linky na výrobu chleba
  60. Výroba kvasu
  61. Procesy, ke kterým dochází při pečení chleba
  62. Procesy, ke kterým dochází v upečeném chlebu
  63. Popis linky na výrobu rohlíků
  64. Pekařské pece – rozdělení, příklady, popis
  65. Výrobní linky masného průmyslu
  66. Příjem jatečných zvířat, ustájení a vykrvení
  67. Vnější opracování jatečných zvířat
  68. Vnitřní opracování jatečných zvířat
  69. Zrání masa
  70. Tepelné opracování masa a masných výrobků
  71. Popis linky na výrobu uzenin
  72. Komorová udírna
  73. Popis linky na porážku drůbeže
  74. Linky na průmyslovou konzervaci ovoce a zeleniny (typy, účel, průmyslové konzervační způsoby)
  75. Popis výroby zmrazeného ovoce
  76. Popis výroby sterilizovaného hrášku
  77. Popis výroby ovocného protlaku (aseptické plnění)
  78. Příklad výroby kompotů
  79. Příklad výroby jamů
  80. Linky a cíle mrazírenského průmyslu
  81. Typy zmrazovacích zařízení
  82. Popis zmrazovací komory (tunelu)
  83. Popis kontaktního zmrazovače
  84. Popis fluidního zmrazovače
  85.  

  86. Popis linky na výrobu škrobu z brambor
  87. Popis linky na výrobu surového škrobu z kukuřice
  88. Chemické složení škrobu a stavba molekuly, sacharidy
  89. Suroviny ze kterých se vyrábí škrob, kvalita, ceny, problémy
  90. Popis linky na rafinaci škrobového mléka z kukuřice
  91. Hydrolýza škrobu a její produkty
  92. Modifikované škroby, výroba a příklady využití
  93. Výrobní linky lihovarnického průmyslu
  94. Základní pojmy v lihovarnickém průmyslu
  95. Teorie zcukřování škrobu a alkoholového kvašení (fermentace)
  96. Suroviny pro přípravu zápar a její příprava
  97. Teorie destilace zápar
  98. Popis výroby lihu z brambor
  99. Popis výroby lihu z melasy
  100. Popis výroby pekařského (krmného) droždí z melasy
  101. Tuky a zdroje tuků pro tukový průmysl
  102. Popis linky na výrobu surového oleje z olejnatých semen
  103. Popis linky na výrobu stolního oleje (ze surového oleje)
  104. Popis linky na výrobu ztuženého oleje (margarinu) ze surového oleje
  105. Lisování a extrakce oleje ze semen, typy extraktorů
  106. Čištění a skladování semen pro výrobu olejů a tuků
  107. Temperace a sušení olejnatých semen – účel, popis

 

Průběh zkoušky:

1. otázka: VL obecně = otázky 1 až 10

2. otázka: hlavní výrobní linky = tučné nebo podtržené otázky

3. otázka: části VL – první část přednášek (otázek)

4. otázka: části VL – druhá část přednášek (otázek)

V roce 2002 se nezkouší :

Masný průmysl – otázky 64 – 72

Konzervárny - otázky 73 – 78

Mrazírny - otázky 79 – 83