Jak se dá zapiplat web aneb jíme mouku.

Mouka
Výrobky z mouky
Kontakty

Co víme o mouce?


Mouka je odvěký nástroj lidstva. Díky mouce vznikly všechny velké bitvy v historii. Kdo nejí mouku, nežije.

Mouka je v podstatě rozmělněná vnitřní část obilného zrna (obilky) s menším podílem otrubnatých částic. Používá se zejména pro výrobu jídel. V české obchodní síti se pšeničná mouka (nejběžnější typ) běžně prodává ve čtyřech druzích rozlišených podle tloušťky zrn:

  • hladká (nejjemnější zrnitost)
  • polohrubá
  • hrubá
  • krupice (nejhrubší zrnitost)
Obilí se nikdy nemele celé (krom celozrnné mouky), ale začíná se od obalu a zrno se postupně omílá k jádru.

Kromě hrubosti mletí se tedy u mouky uvádí číselné označení, které znamená, kolik popela zbude po spálení 100 gramů mouky. Vnitřní část zrna obsahují nejvíce škrobů, oproti tomu je v obalu větší množství popelovin. Zjednodušeně tedy platí,že čím větší číslo, tím více bylo umleto z okrajové části zrna a mouka tedy obsahuje více minerálů a vlákniny (tzv. Vysokovymleté mouky). Ty jsou tedy z nutričního hlediska kvalitnější než například krupice. Oproti tomu nízkovymleté mouky s nižším číslem jsou chutnější a trvanlivější.

Příklady typových čísel

1. Pšeničné mouky

  • T 400 - Pšeničná výběrová polohrubá
  • T 450 - Pšeničná hrubá (krupice)
  • T 512 - Pšeničná pekařská speciál
  • T 530 - Pšeničná mouka hladká světlá - pekařská speciál (odpovídá značení 00 Extra)
  • T 550 - Pšeničná mouka polohrubá světlá
  • T 650 - Pšeničná mouka hladká polosvětlá, pro pečení chleba jsou vhodnější mouky s T650
  • T 700 - Pšeničná mouka světlá, chlebová
  • T 1000- Pšeničná mouka hladká tmavá (chlebová)
  • T 1050- Pšeničná mouka chlebová, je hladká, tmavá
  • T 1150- Chlebová mouka
  • T 1800- Pšeničná celozrnná, hrubá; celozrnná, jemná
2. Žitné mouky
  • T 960 Žitná chlebová
  • T 1700 Žitná celozrnná
© 2012 Vše o mouce a jejich produktech.