Mouka |
Výrobky z mouky |
Kontakty |
Co víme o mouce?Mouka je odvěký nástroj lidstva. Díky mouce vznikly všechny velké bitvy v historii. Kdo nejí mouku, nežije. Mouka je v podstatě rozmělněná vnitřní část obilného zrna (obilky) s menším podílem otrubnatých částic. Používá se zejména pro výrobu jídel. V české obchodní síti se pšeničná mouka (nejběžnější typ) běžně prodává ve čtyřech druzích rozlišených podle tloušťky zrn:
Kromě hrubosti mletí se tedy u mouky uvádí číselné označení, které znamená, kolik popela zbude po spálení 100 gramů mouky. Vnitřní část zrna obsahují nejvíce škrobů, oproti tomu je v obalu větší množství popelovin. Zjednodušeně tedy platí,že čím větší číslo, tím více bylo umleto z okrajové části zrna a mouka tedy obsahuje více minerálů a vlákniny (tzv. Vysokovymleté mouky). Ty jsou tedy z nutričního hlediska kvalitnější než například krupice. Oproti tomu nízkovymleté mouky s nižším číslem jsou chutnější a trvanlivější. Příklady typových čísel 1. Pšeničné mouky
|